Indeks Syariah Malaysia: Jujurlah dalam mendaulatkan Islam di Malaysia


IDEA
Indeks Maqasid Syariah Malaysia yang dibuat oleh kerajaan Malaysia pada asasnya adalah satu idea yang baik. Secara umumnya, idea tersebut meletakkan bagaimana ingin memastikan segala polisi atau pendirian negara kita ini terus berjalan di atas landasan Maqasid Syariah yang merupakan tunjang kepada agama Islam ini. Namun yang menjadi persoalan utama yang saya terfikir sejak awal idea ini dibentangkan pada tahun 2015 bagaimanakah perkara ini boleh berjalan dengan sebenar-benarnya.

Baru-baru ini saya berpeluang menghadiri pembentangan Indeks Syariah Malaysia 2017 di Putrajaya. Mendengar ucapan YAB Perdana Menteri serta pembentangan berkenaan tahap Indeks Syariah Malaysia adalah sangat mengecewakan. Penilaian “Islamik” itu yang hanya melihat kepada pembinaan insfrastruktur, pemberian jutaan ringgit serta perkara kebajikan semata-mata yang pada hakikatnya tidaklah memenuhi tuntutan sebenar Maqasid Syariah terhadap sebuah negara Islam.

Lebih mengecewakan apabila kita sebut ingin melihat pada perspektif Maqasid Syariah tapi apa yang dipuja dan dibanggakan dalam ucapannya ialah bagaimana penilaian “Islamik” oleh Barat terhadap negara Malaysia. Disebut-sebut Barat  memandang tinggi dan mengiktiraf Malaysia salah sebuah negara Islam sedangkan perkara paling asas dalam Syariat itu sendiri Barat tidak menerimanya iaitu keimanan. Jadi penilaian siapa yang kita kejar sebenarnya?

أَلَمۡ تَرَ كَيۡفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِعَادٍ (٦) إِرَمَ ذَاتِ ٱلۡعِمَادِ (٧) ٱلَّتِى لَمۡ يُخۡلَقۡ مِثۡلُهَا فِى ٱلۡبِلَـٰدِ (٨) وَثَمُودَ ٱلَّذِينَ جَابُواْ ٱلصَّخۡرَ بِٱلۡوَادِ (٩) وَفِرۡعَوۡنَ ذِى ٱلۡأَوۡتَادِ (١٠

Tidakkah engkau perhatikan, bagaimana Tuhanmu telah melakukan terhadap kaum Aad (yang kufur derhaka) (6) Iaitu penduduk “Iram” yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi tiangnya, (sesuai dengan penduduknya) (7) Yang belum pernah diciptakan sepertinya (tentang besar dan kukuhnya) di segala negeri (pada zamannya)? (8) Dan (terhadap) kaum Thamud yang memahat batu-batu besar di lembah (Wadil-Qura iaitu tempat tinggalnya)? (9) Dan (terhadap) Firaun yang menguasai bangunan-bangunan yang handal kukuh? (Surah al-Fajr ayat 6-10)

Kalaulah Islamik itu sekadar melihat kehebatan infrastruktur atau kebajikan semata-mata, maka sudah tentu tidak akan diutuskan rasul kepada kaum ‘Aad, Tsamud serta Firaun kerana mereka sudah mampu mencapai tahap pembinaan sebuah negara yang cukup hebat. Kalaulah Islam sekadar melihat peranan pemerintah sekadar kebahagian dan memenuhi kehendak rakyat maka sudah tentu tidak akan diutuskan Nabi Syuaib as kepada kaum Madyan kerana mereka sudah bahagia dengan budaya jual beli mereka.

Tetapi apa yang syariat ajar pada kita ialah maqasid bagi sebuah negara Islam adalah lebih daripada itu. Ia melihat kepada isi kandungan serta ma’ani yang diterap ke dalam jiwa setiap rakyat yang berada dalam negara tersebut. Islamnya itu bukan pada bangunan, tetapi pada jiwa pemerintah dan masyarakat yang sedar akan tanggungjawab mereka mengangkat kedaulatan Islam ke arah yang lebih tinggi. Lalu kesedaran tersebut membawa kepada menolak sebarang anasir yang boleh menggugat asas Islam itu serta  mengumpulkan segala anasir yang boleh membawa ke arah tujuan tersebut.

ٱلَّذِينَ إِن مَّكَّنَّـٰهُمۡ فِى ٱلۡأَرۡضِ أَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُاْ ٱلزَّڪَوٰةَ وَأَمَرُواْ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَنَهَوۡاْ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ‌ۗ وَلِلَّهِ عَـٰقِبَةُ ٱلۡأُمُورِ

Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang daripada melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan (Surah al-Hajj : 41)

Tiada gunanya kita berbangga dengan angka 76 peratus keislaman negara untuk tahun 2017 ini sedangkan rakyat Islam di Malaysia yang menjaga tiang asas agama iaitulah solat boleh jadi hanya beberapa peratus sahaja. Belum lagi dibicarakan soal-soal lain seperti hedonisme yang melampau sehingga merosakkan sebahagian besar anak muda kita. Juga perlu dilihat bagaimana berleluasanya belia-belia kita yang hanyut dengan falsafah feminisme, liberalisme serta ekstremisme sehingga merosakkan tasawwur mereka terhadap Islam yang sebenarnya.

Bahkan dalam memelihara kedaulatan negara Islam kita ini pada sudut manakah dalam Maqasid Syariah yang membenarkan untuk kita menggadaikan negara kita demi survival kuasa pemerintahan? Ditantangani TPPA, dibinanya hubungan projek-projek besar ekonomi dengan China dan pelbagai perkara lagi yang secara jelas kesemua perkara ini bakal mengancam kedaulatan negara kita.

Bukanlah dalam tulisan ini saya menolak idea Indeks Syariah Malaysia ini, tetapi apa yang saya harapkan ialah bagaimana idea ini dapat diaplikasikan dengan sebenar-benarnya dengan tujuan yang betul-betul jujur iaitulah keinginan untuk kembali melihat kedaulatan Islam di atas tanah air tercinta ini. Yang saya risaukan ialah idea ini hanya menjadi sekadar gula-gula politik untuk menarik sokongan orang Islam demi kepentingan tertentu atau lebih menakutkan ianya membakal memberi fitnah (tanggapan yang salah) kepada orang ramai terhadap ketinggian agama ini.

Moga kata-kata Imam Tajuddin Al-Subki ini menjadi satu renungan untuk kita dalam memahami peranan pemerintah dalam sebuah negera Islam:

“Sesungguhnya Allah tidak menjadikan seorang pemimpin ke atas orang muslimin untuk menjadi pemimpin yang hanya makan, minum dan berehat. Tetapi Allah jadikan seorang pemimpin itu supaya dia membantu agama Allah dan mengangkat nama-Nya”

Ust Muhammad Firdaus bin Zalani
Pegawai Majlis Ulama ISMA (MUIS)

Artikel ini telah disiarkan lebih awal di laman web rasmi Majlis Ulama Isma (MUIS) www.muis.org.my.

4 thoughts on “Indeks Syariah Malaysia: Jujurlah dalam mendaulatkan Islam di Malaysia

 1. INDEX SYARIAH AGAMA ISLAM ATAU AGAMA MAZHAB?
  ISLAMKAH PENGANUT MAZHAB DISELURUH DUNIA???AL- FATEHAH;SURAH AL-IKHLAS!

  MAKCHIK DAN PAKCHIK DI KAMPUNG2 NII DAN DAN ORANG 2 JAHIL DALAM FACEBOOK NAK TANYA:!
  ~ AGAMA ISLAM AGAMA RASMI PERSEKUTUAN!(CONTOH DI MALAYSIA)
  ALLAH KATA DALAM AL QURAN SYAHADAH ALLAH YANG TIDAK BERUBAH SAMPAI BILA2(Q48:23;17:77;33:62;35:43) BERTUNJANGKAN TAUHID(Q47:19)~(BEREEMAN KEPADA ALLAH SAHAJA) ADA DALAM AL QURAN Q3:18 DIMANA NABI ADAM,NABI IBRAHIM ,NABI MUSA ;NABI ISA SAMPAI NABI MUHAMMAD (Q18:110;6:114)MEMARTABATKANNYA DALAM SOLAT.ALLAH SEBUT AGAMA ISLAM
  DALAM Q3:19!ADAKAH ALLAH SEBUT AHLUL SUNAH WAL JEMAAH;HAMBALI;HANAFI ;SYIAH ;SALAFI ;WAHABI ;AHMADIYAH;QADIANI DAN MANA2 FAHAMAN MAZHAB!NABI MUHAMMAD KATA
  PENGANUT MAZHAB BUKAN UMAT MUHAMMAD(6:159-160;23:52-56;)!Q30:30-35!
  PERLEMBAGAAN TENTULAH MEMARTABAT AL QURAN SAHAJA SEBAB ALLAH KATA QURAN SAHAJA SEBAGAI SUMBER HUKUM!Surah Al-Kahf~18:109;6:19,38,114(Q6:113-115;Q5:48-50;Q20:124-127;17:45-46))
  ENAKMEN SYARIAH YANG BERTEDUH DIBAWAH NAUNGAN AGAMA ISLAM DALAM PERLEMBAGAAN MALAYSIA~GUNA PAKAI QURAN CAMPUR HADITH DAN SUNNAH OLEH IMAM MAZHAB SHAFIE SEBAGAI SUMBER HUKUM (WALAUPUN NABI MUHAMMAD SENDIRI YANG MELARANGKAN DIDALAM KITAB HADIS SAHIH MAZHAB) !ADA DUA KITAB LAH SATU QURAN CAMPUR SATU KITAB MAZHAB ~HADITH 40 (ASBABUN NUZUL ;hadis dan sunnah DLL)!
  SYAHADAH YANG DI MARTABATKAN OLEH IMAM MAZHAB ADALAH SYAHADAH KEDUA DI DALAM AZAN DAN SOLAT !SYAHADAH KEDUA ADA DALAM KITAB MAZHAB BERTUNJANGKAN AQIDAH (SYAHADAH KEDUA; SELAWAT DAN SYAFAAT NABI MUHAMMAD KEKASIH ALLAH)!ADAKAH SYAHADAH KEDUA DI DALAM AL QURAN!???BOLEH ULAMA MAZHAB TUNJUK SURAH DAN AYAT LENGKAP UNTUK RENONGAN ORANG RAMAI??!
  SOALAN SEKARANG ENAKMEN SYARIAH MAZHAB IMAM SYAFIE TIDAK DISEBUT DIDALAM AL QURAN!MAKA SAHLAH WUJUD DUA AGAMA ~SATU ISLAM(MONOTHEIST~Q6:23) DAN SATU LAGI AGAMA MAZHAB(POLYTHEIST)~DIDALAM SISTEM AGAMA MALAYSIA!ULAMAK MAZHAB BERSAMA2 INGIN DAN BERSETUJU MEMANGGIL DIRI MEREKA ISLAM
  PADA HAKIKATNYA MEREKA PENGANUT AGAMA MAZHAB DAN MENGELUARKAN HUKUM HUKUM(SEPERTI DIBAWAH) YANG TIDAK DIREDHA OLEH ALLAH DALAM Q42:21 DAN MEMARTABATKAN SYAHADAH KEDUA ; TIDAK ADA DALAM AL QURAN DAN MENDAPAT KEBENARAN ALLAH (Q67:44-47;Q13:43;63:1-3) !!
  ? !
  MAZHAB(ASWJ,SALAFI, SYIAH,WAHABI,AHMADIYAH,SUNNI dll mazhabETC.) INNOVATIONS AND CONCOCTIONS VIOLATED QURANIC PRINCIPLES
  (1)Appreciating Man -made Hadith 6:19,38,114; 7:1-3; 12:111;17:46;31:6;45:6
  and Sunna
  69:38-47
  (2)Claiming that Muhammad was 2:78; 3:20,75 ; 62:2
  ILLITERATE UN -INTELLIGENT
  (3) Claiming that CONTACT PRAYERS 16:123; 73:20 ;2:127-128; 2:43; 2:125
  was Muhammad’s SUNNA/Creation 21:72-73
  and not DETAILED in Quran
  (4) Claiming no Confidence in GOD’s Statements 6:19,38,114;7:3 ,17:45;
  that Quran is COMPLETE,PERFECT,fully 18:57;56:79
  DETAILED
  (5) Claiming that QURAN is taught by Muhammad 55:1-2;75: 15-19; 3:20; 42:48; 13:10;5:99-100;
  (6) Claiming that Arabic Language is a MUST 41:44 to understand the Quran
  (7) Claiming that ASWJ is approved by GOD 3:19 ; 3:85
  (8) Setting up IDOLS besides GOD 2:30;10:18;2:62;39:45;
  67:1-2;7:172;51:56 17:22-23 (9) Praise and Commemorate Prophets 35:14,40;4:101-103; 29:45
  in Contact Prayers
  (10) Muhammad has the power 2:254; 21:28 :39:45
  of intercessation
  Surah Ali Imran 3:19 [THE ONLY RELIGION APPROVED BY ALLAH IS “SUBMISSION”(ISLAM).
  Ironically ,those who have received the scripture are the ones who DISPUTE THIS FACT,despite the knowledge they have received,due to jealousy.
  For such REJECTORS OF ALLAH’S REVELATIONS,ALLAH IS MOST STRICT IN RECKONING]…So any mazhab religion of aswj,syiah,ahmadiyah,qadiani,salafisetc
  are NOT MENTIONED IN THE AL-QURAN.
  They are ALL totally different from the true teachings of the Prophet in the Quran. They differ as they follow bukhori,muslims,sunnis shias ,etc.
  [Refer Q30:30,31,32,35]Whose TESTIMONY is THE GREATEST?Q6:19,20.The Quran is the ONLY SOURCE OF RELIGIOUS GUIDANCE.
  Those who uphold additional sources such as Hadith and Sunna are defined as IDOLATERS.God ask the sinners Q49:16.Are you teaching GOD about your religion.
  God knows everything they say.We should Remind the wicked with the QURAN 50:45.THE CONSEQUENCES OF NOT BELIEVING GOD:
  God says the Quran is Complete,Perfect and Fully Detailed.HIS commandments are clear and strict
  that YOU SHALL NOT UPHOLD ANYTHING ELSE BESIDE QURAN as a source of religious guidance.Now ,you have the total
  freedom to decide to believe GOD ,or to reject HIS statements,and ignore HIS commandments,
  provided you are willing(or unwilling) to accept the consequences.
  Refusing TO BELIEVE OUR CREATOR IS A SERIOUS OFFENSE*.”Surely,those who do not believe our revelations,
  and are too arrogant to heed them,the gates of the sky never open for them,nor will they ever
  ENTER PARADISE until the camel passes through the needle’s eye.We thus REQUITE* THE GUILTY.~[Q7:40]
  Thus ,it is *IMPOSSIBLE for those who refuse to believe Our CREATOR TO *ENTER PARADISE!
  SOALAN KEPADA MAJLIS FATWA;PENCERAMAH TV AL HIJRAH; IKIM; ASWJ ;USTAZ DAN USTAZAH AGAMA MAZHAB!
  HADIS YANG MENDEWAKAN NABI MUHAMMAD BANYAK TERMASUK KALIMAH SYAHADAH KEDUA ;SELAWAT KEPADA NABI DAN KENYATAAN
  YANG DIBUAT OLEH MASYARAKAT NUSANTARA BAHAWA NABI MUHAMMAD KEKASIH ALLAH DAN PENGHULU SEGALA NABI;BELIAU MAKSUM
  DAN MEMPUNYAI SYAFAAT DI HARI KIAMAT.
  HADIS2 INI TERANG BERCANGGAH DENGAN AJARAN AL QURAN
  (YANG TERBIT DARI MULUT NABI~Q69:44-48)YANG MELARANG UMMAH MENYENGUTUKAN(WUJUD RAKAN KONGSI)TUHAN
  DENGAN SESIAPAPUN(Q72:18) ATAU APA APAPUN SERTA MELARANG UMMAH MENDEWAKAN PEMIMPIN SETERUSNYA
  MELARANG UMMAH MEMBEZAKAN RASUL2 DAN NABI2 ALLAH DIMANA DINYATAKN
  BAHAWA NABI MUHAMMAD ITU MANUSIA BIASA(Q18:110) DAN MENEGASKAN TIADA SIAPA MEMPUNYAI KUASA SYAFAAT
  PADA HARI KIAMAT KECUALI ALLAH.
  ULASAN USTAZ2 MAZHAB AKAN KEBENARAN BAHAWASANYA SEGALA PUJIAN DAN SELAWAT ADALAH UNTUK ALLAH SAHAJA
  SEMATA-MATA!~Q45:36;64:1;12:106;20:14;18:119;39:45;39:65;72:18;3:18
  Q2:165[(Walaupun demikian),ada juga di antara manusia yang mengambil selain dari ALLAH (untuk menjadi sekutu sekutu ),mereka MENCINTAINYA,(MEMUJA DAN MENTA’ATINYA)sebagaimana mereka MENCINTAI ALLAH;sedang orang orang YANG BERIMAN itu lebih CINTA(TA’AT) KEPADA ALLAH.Dan kalaulah orang -orang yang melakukan KEZALIMAN (SYIRIK)itu mengetahui ketika mereka melihat azab pada hari akhirat kelak,bahawa sesungguhnya kekuatan dan kekuasaan itu semuanya tertentu bagi ALLAH, dan bahawa sesungguhnya ALLAH maha berat azab seksanya(nescaya mereka tidak melakukan kezaliman itu) https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/…/15326573_13434854038… ULASAN USTAZ MAZHAB DAN ULAMA IKIM ADAKAH SURAH INI DITUJUKAN KEPADA PENGANUT MAZHAB YANG BERSELAWAT KEATAS PARA NABI BERSAMA2 ALLAH
  DALAM SOLAT DAN AZAN (MELALUI MEDIA MASA RADIO DAN TV)DAN TERUS MENERUS MEMPERSEKUTUKAN ALLAH??~Q39:45
  Mohon huraian semua USTAZ DAN USTAZAH AGAMA ISLAM DAN AGAMA MAZHAB.

 2. syahadah dalam azan langsung tiada elemen mempersekutukan Allah bahkan terang-teang memberitahu Nabi Muhammad ‘pesuruh’ Allah iaitu hamba yang menjalankan suruhan Allah, Tuhannya.

 3. AL-FATEHAH!SOALAN DARIPADA KAMI YANG JAHIL INI KENAPAKAH ULAMAK MAZHAB MASAKINI BERSETUJU MEMARTABATKAN AJARAN IMAM SYAFIEE BUKHARI ,MUSLIM DAN ULAMAK SYIAH SERTA MAZHAB LAIN 2 DI DUNIA DENGAN MENUKAR SYAHADAH ALLAH DIDALAM AL QURAN SEDANGKAN NABI MUHAMMAD SENDIRI TIDAK BERANI BERBUAT DEMIKIAN?(Q69:44-47)
  BUKANKAH AJARAN NABI MUHAMMAD ITU MENYATAKAN BAHAWASANYA SUNNAH ALLAH ITU TIDAK BERUBAH DAN TIDAK BOLEH DIUBAH!!??[THE WORD SUNNA MEANS”LAW”.AND THERE IS ONLY ONE VALID SUNNA,GOD’S SUNNA,HENCE MUHAMMAD COULD NOT HAVE HIS OWN SUNNA(LAW)BESIDES
  GOD’S SUNNA IN THE QUR’AN.(Q33:38)The prophet is not committing an error by doing anything made lawful by GOD. Such is GOD’S SUNNA since the early generations.GOD’S command is a sacred duty.
  [Q33:62]This is GOD’S SUNNA(eternal system),and you will find that GOD’S SUNNA(system) IS UNCHANGEABLE.
  [Q35:43]They resorted to arrogance on earth,and evil scheming,and the evil schemes only backfire on those who scheme them.Should they the expect anything but the fate of those who did the same things in the past?You will find that GOD’S SUNNA
  (system) IS NEVER CHANGEABLE;you will find that GOD’S SUNNA (system) is immutable.
  [Q40:85]Their belief then could not help them in the least,once they saw our retribution.Such is GOD’S SUNNA(system) that has been established to deal with HIS creatures;the disbelievers are always DOOMED.
  [Q48:23] Such is GOD’S SUNNA(system)throughout HISTORY and you will find that GOD’S SUNNA (system) IS UNCHANGEABLE.]
  BUKANKAH ULAMAK 2 MAZHAB TELAH MENYESATKAN UMMAH SEJAK 1000 TAHUN LAMA NYA!!???SIAPA ISLAM DAN SIAPA MUNAFEQOON????DISEBALIK TOPENG IMAN ULAMAK2 MAZHAB MENYESATKAN UMMAH DIDALAM AZAN DAN SOLAT DENGAN MENUKAR SYAHADAH ALLAH KEPADA SYAHADAH KEDUA TANPA KEBENARAN ALLAH Q30:30-35!
  A GROSS BLASPHEMY!~
  THERE IS NO GREATER BLASPEMY THAN. DISTORTING THE QUR’AN TO IDOLIZE THE PROPHET MUHAMMAD AGAINST HIS WILL*
  VERSE 19 OF SURA “MUHAMMAD”~(47:19)#
  USING THE QUR’AN CALLIGRAPHIC STYLE THEY ADDED THE PHRASE MUHAMMAD RASOOL ALLAH” IN SUCH A WAY THAT GIVES THE IMPRESSION THAT SUCH IS PART OF THE QUR’ANIC STATEMENT OF 47:19*
  WHAT A BLASPHEMY!
  (Q*39:53) ASSOCIATING PARTNERS WITH GOD(SHIRK/SYIRIK),IS A DIFFERENT CATEGORY THAN SIN(ZANB)IT IS UNFORGIVEABLE CRIME#SEE Q4:48;4:116;63:1-3!Surah Al-Nahl~Q16:51[God has proclimed:’DO NOT WORSHIP TWO gods;THERE IS only ONE GOD.You shall REVERENCE ME ALONE]
  [Dan ALLAH BERFIRMAN;”Janganlah kamu BERTUHANKAN DUA TUHAN,kerana sesungguhnya TUHAN itu HANYALAH SATU maka kepada AKULAH SAHAJA hendaknya kamu GERUN GEMENTAR.]
  Q4:48[GOD DOES NOT FORGIVE IDOLATRY,BUT FORGIVES LESSER OFFENSES FOR WHOMEVER HE WILLS.ANYONE WHO SET UP IDOLS BESIDE GOD
  HAS FORGE A HORRENDOUS OFFENSE][Sesungguhnya ALLAH tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNYA(dengan sesuatu apa jua),dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang di kehendakkiNYA(menurut
  aturan SyariatNYA).Dan sesiapa yang mempersekutukan ALLAH(dengan sesuatu yang lain,apa jua),maka sesungguhnya ia telah melakukan DOSA YANG BESAR].
  Q39:45[WHEN GOD ALONE IS MENTIONED ,THE HEARTS OF THOSE WHO DO NOT BELIEVE THE HEREAFTER SHRINK WITH AVERSION.BUT WHEN OTHERS ARE MENTIONED BESIDE HIM,THEY BECOME SATISFIED(REJOICE)].[Ketika disebut ALLAH sahaja sendirian amatlah KESAL HATI orang2
  yang tiada mempercayai hari kemudian itu.TETAPI KETIKA DISEBUT (DISERU) (IDOLA2)lain dari ALLAH,LIHATLAH,MEREKA GEMBIRA.SOALAN YANG HARUS DITANYA IALAH ADAKAH PERLU MANUSIA(DIDALAM AZAN DAN SOLAT) NAIK SAKSI KERASULAN NABI MUHAMMAD APABILA ALLAH BERFIRMAN BAHAWASANYA ALLAH CUKUP SEBAGAI SAKSI DAN SESIAPAPUN
  TIDAK DIBENARKAN JADI SAKSI!!Surah Al-Fatt-h48:28[He is the One who sent His messenger with guidance and the RELIGION OF TRUTH,TO MAKE IT PREVAIL OVER ALL OTHER RELIGION.
  ALLAH SUFFICES AS A WITNESS] note! ALLAH SUFFICES AS A WITNESS!Surah AR-RAD (Q13;43)And [if] they who are bent on denying the truth say[unto thee,O Prophet],”Thou hast not been sent[by ALLAH]“say thou:”None can bear witness between me and you as ALLAH does;
  and[none can bear witness as does]he who truly understands this divine writ”[note : NONE CAN BEAR WITNESS….!]
  !A VERY DIFFICULT BASIC FUNDAMENTAL QUESTION MUST BE ASKED!
  PROPHET ABRAHAM WAS ALREADY A MUSLIM WITH THE ORIGINAL SYAHADAH!
  WAS IT THE COMMAND OF ALLAH TO PUT A PROPHET’S NAME IN THE SECOND SYAHADAH?
  WHICH SURAH AND AYAT IN THE QURAN PROVED THAT THE SECOND SYAHADAH AS THE VALID DECLARATION OF FAITH IS AUTHORISED BY ALLAH (Q30:35)??
  DID THE MUNAFIQS AND SATAN MAKE THE BELIEVERS ACCEPT THE SECOND SYAHADAH(KALIMAH THAT PLACES MUHAMMAD’S NAME AND INSTANTLY CREATED A PARTNER FOR ALLAH subsequently a SHARE in SALAT due to ALLAH.?)
  OUR RASUL IS OBEDIENT TO ALLAH’S ORIGINAL SYAHADAH(Q69:40-47 & Q17:73-75)~
  Soalan kepada Ulamak Ahlul Sunnah Wal Jemaah rujukan dan IKIM~Q4:79,72:18-19,20:14,4:116,12:106,39:45,39:65,Q63:1-3
  Adakah syahadah kedua dalam Azan dan Salat ajaran Nabi Muhammad?DALAM Q63:1-3
  ALLAH NAIK SAKSI HANYA AL-MUNAFEQOON MELAFAZKAN SYAHADAH KEDUA ITU!Facebook readers and scholars views welcome!!
  BELIEVERS MUST SERIOUSLY PONDER THIS AS SYIRK IS AN UNFORGIVEABLE SIN!!!
  ISLAMIC SCHOLARS VIEWS NECESSARY!!??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *